Mit kell tudnod a vármegyei matricáról?

A vármegyei (korábban megyei) autópálya-matrica egy kiváló lehetőség azoknak, akik fizetős gyorsforgalmi utakat szeretnének használni a megyehatárokon belül, de nincs szükségük a teljes országos úthálózat igénybevételére.Gyakran választják azok, akik nem tervezik az ország teljes területét bejárni, de napi, vagy heti szinten közlekednének egy meghatározott szakaszon az év minden napján. 

A megyei-matrica rendszer tehát egy hatékony megoldás lehet sokak számára, de nézzük meg részletesen, hogyan működik, és mi mindent kell tudni róla.

A vármegyei-matrica érvényessége

A vármegyei-matrica mindig csak és kizárólag az adott egész évre, maximum 13 hónapra érvényes. Ha tehát vármegyei autópálya-matrica mellett döntünk, az egész évben érvényes lesz, a vásárlástól számítva a jogosultság a következő év január 31. napjáig.

Fontos tudni: függetlenül attól, hogy évközben akár júliusban vásároljuk is meg a vármegyei autópálya-matricát, az ára és érvényességi ideje pontosan ugyanannyi, mintha január 1. napján vásároltuk volna meg.

A vármegyei-matrica területi hatálya 

A vármegyei autópálya matrica az alábbi határok között érvényes: a Vásárló által megadott vármegye fizetős díjszakaszaira, valamint a határos vármegyék irányába eső első csomópontig. A megyei autópálya-matrica tehát lehetővé teszi az egész év során az adott megye valamennyi díjköteles útvonalán történő közlekedést. A vármegyei matrica térképen könnyedén ellenőrizhetjük a földrajzi határokat.

Mikor érdemes vármegyei autópálya-matricát vásárolni?

A rövid válasz az, hogy akkor, ha ez gazdaságosabb számunkra. A hosszabb válasz az, hogy érdemes ezt rendszeresen ellenőriznünk, mivel az autópályák folyamatosan változnak, épülnek vagy átépítik őket, így az optimális választás évről évre változhat.

A megyei autópálya-matrica sok autós számára költségmegtakarítást jelent. Különösen azoknak nyújt segítséget, akik korábban ingyenes autópálya-szakaszokat használtak, és nem rendelkeztek éves matricával. Ebben az esetben a vármegyei matrica segít csökkenteni az újonnan bevezetett fizetős szakaszok díját. 

Ugyanakkor azokat is érinti, akik az elővárosokból járnak be, így számukra kifejezetten ajánlott a megyei matrica. De előnyös lehet azoknak is, akik gyakran közlekednek kis területeken (1-1 megyében). Az érvényesség egy évig tart, amennyiben januárban vásárolják meg, ami tovább növeli ennek a matricatípusnak az előnyeit.

Tervezz előre, számold ki térképes-matrica tervezőnkkel, hogy számodra melyik matrica típus a legideálisabb!



Megyei-matrica
megyei-matrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok