Interaktív vármegyei matrica tervező használata

Tervezd meg az utazásokat

Honnan-hova mezők kitöltése: add meg az induló és cél település nevét Utca megadása: amennyiben szükséges az utca megadása, akkor: teljes utcanév, vessző, település, pl. Bajcsy Zsilinszky utca, Budapest

Útvonal hozzáadása: honnan és hova mezők megadása után az „Útvonal hozzáadása” gomb lenyomására megjelenik a térképen az útvonal. Az érintett vármegyék halványkékre változnak és a költségszámítások is megjelennek.

Ha több útvonalat adsz meg, akkor az hozzáadódik a korábban megjelenített útvonalhoz, így több útvonal is látható lesz egyszerre a térképen és a vármegye listában is megjelennek.

Az összes útvonal törléséhez kattints az „Útvonalak törlése” gombra. Amennyiben csak az egyik útvonalat szeretnéd törölni, kattints a listában a megfelelő útvonal melletti „X”-re. A térképen is törölheted az útvonalat, csak kattints az adott útvonalra, majd a felugró ablakban az „útvonal törlésére”.

Szükséges vármegyei autópálya matricák listája

Az útvonalak tervezését követően az oldal összeállítja az igénybe vett fizetős szakaszok alapján a szükséges vármegyei matricák listáját és az megjelenik a térkép mellett jobb oldalon az „Utazással érintett vármegyék” alatti listában.

Ha egy vármegye több útvonalhoz is megjelenik, a rendszer azt figyelembe veszi, természetesen nem jeleníti meg többször a listában.

Ha rámutatsz az egyik vármegye nevére a listában, akkor az piros kiemelést kap a térképen.

A program kiszámolja a D1 kategória alapján a szükséges vármegyei matricák díját.

Megfontolások az autópálya matrica kiválasztásban

A 2015. év elejétől érvényes, új autópálya használatra vonatkozó rendelkezések számos változást jelentenek, amely eltér az eddig megszokott díjfizetésektől. Egyrészt megváltoztak a fizetős útszakaszok, másrészt új matricatípusokat vezettek be. Mindezek sok bizonytalansághoz, félreértéshez vezettek. 

Az új típusok közül a vármegyei autópálya matricák engedményt jelentenek az autósoknak; sok esetben költségcsökkentést eredményezhetnek. Használatuk nem kötelező. 

Minden autósnak érdemes egyénileg – saját úthasználati szokásai alapján – meggondolni, milyen matricát vásároljon. Ehhez adunk szempontokat:  utazási szokás --> ajánlott matrica összeállítása formában. (Fontos: a vármegyei matricák éves érvényességű matricák)

 1. Gyakran utazik azonos útvonalon --> vármegyei matrica az útvonallal érintett vármegyékre
 2. Bizonyos időszakokban utazik többet, nagyobb távolságra --> 10-napos és havi matricák
 3. Gyakran utazik egy területen, de a nyári, téli szezonban nagyobb távolságra megy --> vármegyei matrica és időalapú matricák együtt
 4. Sokat utazik az év során, kisebb területen is és hosszabb távolságra is --> éves matrica

A tényleges döntést legtöbben a minimális költség alapján hozzák. Ez logikus, mégis érdemes megfontolni legalább két tényezőt:

Egyrészt az év elején nehéz megbecsülni, milyen fizetős utakon fogunk autózni az év során, mostani elképzelésünk sokat változhat és olyankor nem várt költséget jelent a matrica. 

Másrészt érdemes arra a kényelemre is gondolni, amit pl. egy éves matrica jelent. Ugyanis ennél egész évben nem kell többet matricára gondolni, mikor, milyet vegyünk, milyen kerülő útvonalon tudunk spórolni, meddig tart egy-egy matrica érvényessége. Ez a fajta kényelem sokat megérhet.

 

Vármegyei matrica - térképes e-matrica tervező

Vármegyei matrica kalkulátor és útvonalak 2024

Az ingyenes térképes vármegyei matrica tervezőnk az általad kiválasztott útvonal alapján kiszámolja, hogy melyek azok a vármegyei matricák, amelyekre az utazásod alatt szükséged lehet. Fontos, hogy a tervező által megadott matricák csak a tervező által javasolt útvonal követése esetén lesznek elegendők.

A térképes tervező a magyarországi díjköteles úthálózatot részletesen tartalmazza, jelölve a fizetős és ingyenes hazai gyorsforgalmi úthálózatot is. A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról a 45/2020. (XI) ITM rendelet ad iránymutatást. A matricát az útdíjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni!

Hogyan használd?

 1. Add meg a kiinduló települést és a célt, majd kattints a "Keresés" gombra.
 2. További úticélokra van szükséged, több települést is érintenél? A meglévő kalkulációhoz könnyedén hozzáadhatók további települések is. Nincs más dolgunk, mint ismét beírni a kiinduló települést, majd a célt és ismét a "Keresés" gombra kattintani.
 3. Hasonlítsuk össze az árakat! Amennyiben a végösszeg kevesebb, mint az éves országos matrica ára, úgy a vármegyei matrica jobban megéri.
 4. A kiválasztott vármegyei matricákat azonnal megvásárolhatjuk.

Figyelem! Teljesen új települések esetén új kalkulációhoz válaszd az “Újratervezés” gombot!

 

Útvonalak
  Vármegyék
  nincs vármegye kiválasztva
  Megyei-matrica
  megyei-matrica.hu 2024
  Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok