Inflációkövető módon drágul 2024 januártól az e-matrica díja

 Országos Vármegyei
E-matrica
díjkategória
1 naposHeti (10 napos)HaviÉvesÉves
D1M2 570 Ft3 200 Ft5 180 Ft57 260 Ft6 660 Ft
D15 150 Ft6 400 Ft10 360 Ft57 260 Ft6 660 Ft
D27 310 Ft9 310 Ft14 670 Ft81 280 Ft13 330 Ft
U5 150 Ft6 400 Ft10 370 Ft57 260 Ft6 660 Ft

A használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) ITM rendeletben foglaltak alapján 2024. január 1-től az e-matrica rendszerben a fentiek szerint alakulnak az árak.

A fenti bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál fizetési módtól függően tranzakciós díj kerül felszámításra, mely a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik. 

 

Az autópálya matricák érvényességi ideje

A hatályos jogszabályok értelmében a matricát megvásárolni mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (utazás előtt) szükséges. Az e-matrica utólag hiába kerül megváltásra, visszamenőleg nem ad használati jogosultságot, ezért arra az időszakra jogosulatlan használatnak minősül, így pótdíjfizetést von maga után. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete a matrica megvásárlásának időpontja. 

Matrica nélkül az autópályán - büntetés és a megoldás

A díjköteles úthálózat véletlen felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésünkre az úthasználati jogosultság megvásárlására. Már egy heti (10 napos) matricavásárlás is elegendő, hogy elkerüljük a büntetést.

A matrica hiánya mellett leggyakrabban érvényességi időn kívüli díjköteles úthasználat, helytelen jármű kategória (D1, D2, U, D1M), valamint helytelen gépjármű felségjel miatt büntetnek.

A díjköteles úthálózattal kapcsolatos e-matrica ügyintézéssel, büntetésekkel kapcsolatban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az illetékes. NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati telefonszáma: +36-36-587-500

Pótdíjfizetés helyett éves matrica vásárlás utólag 
Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát.

E-Matrica típusok

1 nap
Napi (1 napos) autópálya matrica:
Magyarország összes fizetős útszakaszára, a vásárlás napján a vásárlás pillanatától 23:59-ig érvényes. Elővétel esetén a vásárláskor megjelölt napon 0 órától 23:59 óráig érvényes.
10 nap
Heti (10 napos) autópálya matrica:
Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.
Havi
Havi autópálya matrica:
Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.
Vár megyei
Éves vármegyei autópálya matrica:
A vásárló által megadott vármegye összes útjára, valamint a határos vármegyék irányába az első csomópontig. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. (Decemberi elővásárlásban megvásárolt vármegyei e-matrica következő év január 01-től érvényes.)
Éves
Éves országos autópálya matrica:
Ez az éves matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság. (Decemberi elővásárlásban megvásárolt éves országos e-matrica következő év január 01-től érvényes.)
Több havi
Több havi matrica:
Összevont (2-3-4-5 több havi) e-matricák az éves matricák kényelmét biztosítják az évközben autópálya matricát vásárlók számára. Ez a megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is.

Vármegyei matricát vásárolni csak okosan

A fizetős úthálózaton történő közlekedéshez adunk segítséget az egyedi, térképes vármegyei matrica tervezőnkkel. Honnan-Hova kereséssel a tervező figyelembe veszi az aktuális fizetős és díjmentes útszakaszokat, vármegyei csomópontokat, és segít éves vármegyei matricát vásárolni a megadott útszakaszra.

 

Autópálya matrica ellenőrzés - az autópályákra csak meglévő, érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj kiegyenlítése - gépjármű megállítása nélkül – a rendszám alapján, elektronikus úton ellenőrizhető a matricaköteles útszakaszok bármely pontján.

Autópálya matricát online: internetes matrica vásárlás esetén nem szükséges magánál tartania a visszaigazolást.

Amennyiben autópálya matricát benzinkúton vásárol, az ellenőrzőszelvényt az érvényesség időtartama alatt tartsa magánál a járműben és saját érdekében a lejárat után egy évig őrizze meg! Akár heti (10 napos), akár éves országos, vagy vármegyei matrica vásárlás történt.

Mindig ellenőrizze a vásárláskor kapott útdíjhasználati jogosultság adatait: rendszám, felségjel, érvényességi időtartam, gépjármű kategória.

Önmagában a sikeres és megtörtént fizetés nem jelenti az úthasználati jogosultság meglétét, minden esetben szükséges az érvényes matrica sorszáma.

 

Megyei-matrica
megyei-matrica.hu 2024
Kövess minket: Voxpay facebook Voxpay instagram Voxpay tik-tok